03/02-2007

Fyrpasseren


Fyrpasseren

 En smuk sætning kan ændre en liv. Jeanette Winterston kan som ingen anden skrive, så ens liv bliver ændret. Hendes nye bog, Fyrpasseren, er et fremragende eksempel, allerede fra begyndelsen: "Min mor kaldte mig Silver, ligesom sølv. Jeg blev født halvt ædelmetal, halvt sørøver". Silver er konsekvensen af et kort møde mellem hendes mor og en tilfældig strandet sømand.

Da Silver er 10, styrter moren ud over en skrænt og dør. Indbygger i den lillehavneby i Skotland, hvor Silver bor, beslutter, at hun skal bo hos den gamle blinde fyrpasser Pew. Han fortæller hende historier om kærlighed, rodløshed og længsel.

Jeanette Winterson ser både på sine personers liv og sit eget liv som en fortælling, som "øjeblikke, der pludselig lyser op, og resten er mørke". Pews fortællinger bliver omdrejnings-punktet i Silvers liv, i det mørke hun er i efter moren død.  På vejen undersøger hun de mørke rum, der findes i os alle og de fjerne lysende fyr, som vi konstant stræber mod. Fyrpasseren er både intens, poetisk og smuk - skrevet uden et eneste overflødigt ord.

Jeanette Winterson har modtaget en mængde priser og udmærkelser for sit arbejde. For debutbogen Der er andre frugter end appelsiner vandt hun bl.a. Whitbread Prize for bedste skønlitterære debut, BBC lavede en tv-serie ud af den og hun blev belønnet med både den prestigefyldte engelske tv-pris BAFTA og FIPA D’Argent i Cannes for bedste manus.

På hendes egen hjemmeside kan du både læse de to første kapitler af hendes nyeste bog online - gratis. Desuden rummer den hendes mange klummer, journalistik, bøger og digte.

www.jeanettewinterson.com.

Fyrpasseren af Jeanette Winterson - Bazar - 249 kr.
Tilbage
© 2000 - 2020 Vi Kvinder | Amager Strandvej 60-64, 2300 København S | Kontakt: info@vi-kvinder.dk
Gå til mobil version